
Cypryjskie specjały (mmmniam)
Uwielbiam! Kuchnia cypryjska ma wszystko w sobie to co najlepsze – kolory, ciekawe smaki, urozmaicenie i finezję. Widać w niej wiele obcych wpływów min. tureckie, orientalne, arabskie, włoskie i brytyjskie. Rozkoszna, niebanalna – mniam, mniam… Na Cypr warto się wybrać nawet dla samej kuchni. Szukając recenzji o hotelach nie doczytacie się negatywnej opinii dotyczącej sfery kulinarnej. Standard we wszystkich restauracjach hotelowych jest na wysokim poziomie. Śniadania są typowo brytyjskie – kiełbaski, smażony bekon, jajka, omlety ectr., ale cypryjskie specjały i desery w równej mierze są eksponowane w formie bufetu. Każdy znajdzie coś dla siebie – ja uwielbiam naleśniki! Nigdzie lepszych nie jadłam! Pomijam Paryż rzecz jasna. Jeśli chodzi o cypryjskie restauracje to jedna wielka podróż kulinarna po całym świecie. Kuchnia włoska, azjatycka, francuska, libańsko – syryjska, polinezyjska, rosyjska, hiszpańska i latynoska. Oczywiście kebab, gyros, pizza i hamburgery również. Ale.. czy zwiedzając jakikolwiek kraj nie powinniśmy próbować specjałów regionalnych?
Oto kilka z nich:
Afelia – tłusta wieprzowina, marynowana i duszona w czerwonym winie Chiromeri – peklowane mięso kozie
Choratiki salata – sałatka z serem owczym i oliwkami
Dolamdes – rodzaj gołąbków, ryż lub mielone mięso zawijane w liście winorośli (osobiście wolę z mięsem, bo wyczuwalne są orientalne przyprawy, a z ryżem wydają mi się zbyt wytrawne)
Hallumi – cypryjski serz owczego i koziego mleka, najsmaczniejszy grillowany
Humus – puree z włoskiego grochu, oliwy, pietruszki i czosnku – pyycha
Kleftiko – cypryjskie danie narodowe, z baraniny lub mięsa koziego pieczone w sosie własnym
Kupes/Kupekia – kulki z ciasta z grubo mielonej pszenicy, wypełnione nadzieniem z siekanej wieprzowiny, cebuli, pietruszki, z dodatkiem soli, pieprzu i przypraw
Lundsa – rodzaj ciasta, najczęściej podawany w cienkich plastrach
Paidakia – kotlety baranie
Pestrofa – pstrąg, pieczony na ruszcie nad węglem drzewnym
Ravioles – duże pierogi z mięsem i żółtym serem z odrobiną mięty
Scheftalia – dobrze przyprawiona, pieczona na ruszcie kiełbasa z siekanki wieprzowej w jelicie baranim
Stifado – gulasz wieprzowy, wołowy lub z królika w sosie pomidorowym przyprawiony najczęściej cynamonem i kminkiem
Supjes – rodzaj mątwy, podawana zazwyczaj w jednym kawałku lub wypełniona nadzieniem,; w odróżnieniu od innych znanych kalmarów jest zawsze świeża a nie wyciągnięta z zamrażarki
Suvla – nadziane na rożen kawałki ryby o wielkości pięści
Suvlaki – wariant suvli tylko z mniejszymi kawałkami ryby
Tachini – zawiesisty sos z sezamu, oliwy, czosnku, soku cytrynowego, popularny zwłaszcza jako pierwsze danie – mnie osobiście na Cyprze smakuje, jednakże w wersji greckiej czy tureckiej niespecjalnie mi to odpowiada – ten sos trzeba umiejętnie dobrać do głównego dania tak by wszystko wspólnie smakowało
Talaturi – sos podobny do greckiego tzatziki z jogurtu, ogórka konserwowego, oliwy i czosnku
Taramosalata – puree z ikry i gotowanych ziemniaków
Na Cyprze wykorzystuje się głównie produkty rodzime a dania przyrządzane są zazwyczaj w glinianym piecu lub na ruszcie nad węglem drzewnym. Frytura czy inne przyrządy elektryczne używa się do frytek i fast foodów, które przyrządzane są pod upodobania turystów angielskich. Cypryjczycy jedzą chętniej mięso niż ryby, dlatego, że ryby są zbyt drogie. Uwielbiają warzywa strączkowe – kapary i liście kolendry, które podają w różnorodnych sałatkach.
Podczas jednego wieczoru można spróbować mnóstwa cypryjskich specjałów.
Popularne mese (czyt. meze) otrzymamy w dwóch wersjach: mięsne i rybne – ten szczególnie polecam, gdyż skosztujecie dużo różnych małych chrupiących rybek, których nie spotkacie w Polsce. Można też trafić na mese wegeteriańskie choć ja się z tym tylko spotkałam w hotelu. Może dlatego, że specjalnie się za tym w menu nie rozglądałam. Ilość dań w małych naczyniach jest uzależniona od restauracji w której chcemy się posilić. Głównie tych talerzyków jest 12-20 ale gdzieś przeczytałam, że nawet i 30. Ja się z tą górną granicą nie spotkałam, na pewno nie w tawernach w których jadałam.

Do posiłku zawsze otrzymamy chleb, za który trzeba zapłacić, nawet jeśli się go nie zjadło lub nie zamawiało. Za rybne mese zapłaciliśmy 10 euro. Tawerna w Paphos, w sercu portu, na świeżym powietrzu, tuż przy samym brzegu gdzie stacjonują jachty, stoliki przykryte niebieską serwetą a kelnerzy bardzo eleganccy, w białych koszulach i zakrytych czarnych eleganckich butach – boshe, w 40 stopniowym upale! I ta czystość, wszędzie błyszczało. Mese w tym lokalu bardzo polecam, było przepyszne,chrupkie i świeże. Nie pamiętam nazwy, jak sobie przypomnę to dopiszę.

Wybraliśmy się do centrum Paphos, gdzie tawern i restauracji było od groma, wybraliśmy tawernę całą w drewnie, niezbyt bogatą w wystroju, sugerując się greckimi gośćmi, muzyką na żywo, i surowym ciepłym wnętrzem. Właściciel był sympatyczny ale widać było po nim, że goście powinni zjeść i zwolnić stolik. Dlatego jestem fanką bywania na wioskach lub w centrum portu, gdzie świeżość dań to podstawa a gościnność nie idzie w parze z komercją.
Pamiętajcie, że oliwki podają z pestkami!!! Ja o tym zapomniałam i o mało zęba nie złamałam hahaha. Ale mese mięsne w tym lokalu nie bardzo przypadło mi do gustu. Niedogotowane i mało przyprawione, frytki i ryż nie bardzo mi pasował do cypryjskiego mese. To zestawienie trafiało w gusta anglików, dla mnie było zbyt tłuste. Za to piwo było dobre.
Większość restauracji działa w godzinach 12-15 oraz 19-23. Rezerwacje stolików są przyjmowane tylko dla większych grup. Menu w restauracjach zawsze jest w dwóch językach: po grecku lub turecku i angielsku plus w Limasoll – mekka rosjan – po rosyjsku.
Co mogę polecić?
Świeże ravioli w Sedir Cafe w Nikozji po stronie Tureckiej w Buyuk Han – najlepszy lokal usytuowany na podwórzu dawnego karawensaraju. Wszystkie potrawy przyrządzane są na miejscu, rano można się przyglądać jak kucharz robi ciasto z mięsem lub serem, a do tego zamówić jogurt z miodem oraz szklankę ayranu z solą i miętą.

Lokal otwarty wt., śr. i pt – do 24h – muzyka na żywo
Również pyszne mese w tawernie Laterna w Kato Paphos – mała tawerna o familijnym charakterze, w menu cypryjskie oryginalne wina, gotuje zapalony rolnik ekolog, kucharz z zamiłowania, który słynie z wegetariańskich specjalności jak i steków z cypryjskiej wołowiny – róg Agios Antonios Street, czynne od 17.30
Kuchnia na wysokim poziomie w restauracji Byzantio w Prodromos (góry Throodos) tuż przy rondzie, w najwyżej położonej wsi, gdzie serwuje się typowe cypryjskie specjały – w porze obiadowej przygotowywany jest spory bufet – ceny od 12 euro. Czynne od godz.11.
Najsmaczniejsze pstrągi tylko w The Mill Hotel w miejscowości Kakopetria w dystrykcie Nikozji. Restauracja na górnym piętrze hotelu, niepowtarzalny styl architektoniczny, należy do najlepszych restauracji na Cyprze. Serwują troć – na życzenie bez ości – w sosie z oleju z oliwek, cytryny i czosnku. Zajrzyjcie na stronę www.cymillhotel.com
Jeśli chodzi o mese np. w Grecji bądź na wyspach greckich znacznie się różni od cypryjskiego. Uczulam na to bardzo, ponieważ np. na Kalimnos chciałam zamówić mese to właściciel zaangażował swój personel by pochwalić się różnymi gatunkami ryb od ich wielkości po cenę zaczynając od 40 euro za samo przyrządzenie bez dodatków 😉
Mam nadzieję, że post był wyczerpujący. W następnym skupię się na słodyczach i brandy sour 🙂
A jak się nazywa Cypryjskie danie podobne do kebaba? Jadłem raz w Warszawie. Zawiera 60% warzyw i trochę mięsa ale nazwy nie pamiętam
Powiem szczerze, że kuchnia polska często gęsto jest modyfikowana pod podniebienia naszych rodaków. Nie potrafię określić co takiego jadłeś,ale skoro było podobne do kebaba to pewnie nim było w innej odsłonie, ale to danie typowo tureckie a nie cypryjskie 😉 W kebabach na Cyprze głównie w restauracjach greckich podaje się pieczoną jagnięcinę lub baraninę i smakuje wybornie, do tego ichnie konkretne przyprawy. Kebaby u nas w kraju – ja bynajmniej się nie spotkałam z podobnym do oryginału. Może chadzałam w złe miejsca 😉 Ale jak znasz to poleć.
Pozdrawiam
Dla odwiedzających Cypr polecam wstąpić w Pafos do restauracji St Paul’s Pillar Restaurant. Odwiedzamy to miejsce średnio raz na dwa miesiące i nigdy jeszcze się nie zawiedliśmy. Serwują najlepsze meze rybne i mięsne na wyspie. Jest dużo,smacznie i za rozsądne pieniądze a właściciel jest b. towarzyską osoba i zawsze chętnie porozmawia z turystami.
PS. Jeżeli nic nam nie przeszkodzi w organizacji to już w tej edycji europy na widelcu będziemy prezentować razem z naszymi przyjaciółmi z Cypru lokalne cypryjskie potrawy na rynku we Wrocławiu.
Dajcie znać kiedy 🙂
W tym roku po raz pierwszy wybieram się na Cypr i mam nadzieję że wypróbuję te pięknie wyglądające i myślę ze pyszne dania.
Będziesz oczarowana kuchnią cypryjską 🙂
Opowiedz po powrocie jak było, jestem ciekawa Twoich wrażeń
niektóre potraw znam np Choratiki salata, Humus, ale niektóre z chęcią bym posmakowała np dary morza takie jak Supjes czy Suvlę
Szczerzę mówiąc chciałem w te wakacje wyjechać w te tereny, czy wegetarianin znajdzie w tej kuchni coś dla siebie?
Owszem, do wyboru do koloru i na dodatek bardzo smacznie 🙂
Bardzo pysznie wyglądają te potrawy ,co prawda za owocami morza nie przepadam ,ale jak będę jeszcze w te wakacje myślę że będę próbował tych smakołyków.
No tam mnie jeszcze nie było, ale jedzonkiem to zachęcasz. 🙂 Kto wie, może kiedyś tam wpadnę.
Jesli chodzi o jedzenie, to zdecydowanie jestem zawsze na tak 🙂 Uwielbiam nowe smaki i zapachy…